1985

Yleisradion, Suomen Sanomalehtimiesten Liiton, Suomen Lavastustaiteilijain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton edustajat allekirjoittivat 1.3.1984 radio- ja televisio-opetuksen kehittämisrahastosopimuksen. Yleisradio sitoutui huolehtimaan rahaston käytännön asioiden hoidosta.

Rahaston ensimmäinen hallintokunta aloitti toimintansa vuonna 1985, ja siihen kuuluivat Lavastustaiteilijain Liitosta Ensio Suominen, Muusikkojen Liitosta Erkki Karjalainen, Näyttelijäliitosta Heikki Määttänen, Sanomalehtimiesten Liitosta Ulla Launonen, ja Yleisradion edustajina Kalevi Pihanurmi, Osmo Lintonen ja Jyrki Pakarinen. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Yleisradion apulaisjohtaja Risto Volanen.

Heti marraskuussa 1985 hallintokunta järjesti iltapäiväseminaarin, jossa pohdittiin Suomen audiovisuaalisen alan koulutuksen huonoa tilaa, ja selvitettiin koulutusrahaston toimintaperiaatteita. Myös myöhemmin KOURA on järjestänyt seminaareja, kuten Media ja sivistys –seminaarin vuonna 2008 ja Tarinallisuus-seminaarin vuonna 2012. KOURA on järjestänyt myös palkittujen ohjelmien kuuntelu- ja katselutilaisuuksia.

Vuonna 1991 rahaston puheenjohtajaksi tuli kehitysjohtaja Juhani Wiio. MTV Oy tuli mukaan KOURAn toimintaan vuonna 1992, ja hallintokuntaan tuli kaksi edustajaa myös MTV:ltä.

Alusta saakka KOURA jakoi apurahoja ja palkitsi vuoden parhaita ohjelmia. Vuosina 1995-2005 tv-kriitikotkin pääsivät vaikuttamaan, kun KOURA jakoi vuosittain myös kriitikkopalkinnon. Vuonna 1995 palkintojuhlat myös televisioitiin ensimmäisen kerran: gaalaperinnettä jatkui vuoroin Ylen ja MTV:n kanavilla vuoteen 2003 saakka.

Vuonna 1996 KOURA otti jättiharppauksen ja astui tiedon valtatielle: stipendien hakuohjeet löytyivät ensi kerran myös internetistä. Helppokäyttöinen osoite oli http://www.yle.fi/rti/online/tieto/apurahat.htm.

Vuonna 2000 hallintokunta halusi uudistaa KOURAn ilmettä, ja järjesti logokilpailun Taideteollisen Korkeakoulun Graafisen suunnittelun osaston opiskelijoille. Kilpailun voitti Jaakko Veijolan ehdotus, joka perustui punaisena heilahtavaan esirippuun.

Jaakko Veijolan suunnittelema KOURA-logo
KOURAn puheenjohtaja radion päällikkö Marja Keskitalo

KOURAn uusi puheenjohtaja

Vuonna 2013 rahaston puheenjohtajaksi valittiin radiopäällikkö Marja Keskitalo.

Juhani Wiio puheenjohtajana
1991 – 2005
Ulla Martikainen-Florath, puheenjohtaja 2005 – 2012
Puheenjohtaja Katri Viippola 2012-2013 ja vpj Harto Hänninen

Juhani Wiion kausi rahaston puheenjohtajana päättyi vuonna 2005, kun hän lähti Yleisradion palveluksesta. Hänen saappaisiinsa astui ohjelmajohtaja Ulla Martikainen-Florath. Seuraavana vuonna KOURAn Kriitikkopalkinto muuttui Vuoden Sivistysteko –palkinnoksi, jonka jakaja on vuodesta 2009 lähtien ollut KOURAan kuuluvien mediayhtiöiden ulkopuolinen kulttuurivaikuttaja.

Vuonna 2012 rahaston puheenjohtajuutta alkoi hoitaa Yleisradion henkilöstön kehittämispäällikkö Katri Viippola.

Mikko Lehtolan suunnittelema KOURA-logo

Rahaston tunnettuuden parantamiseksi päätettiin uudistaa graafinen ilme ja ottaa ensimmäisen kerran käyttöön palkintoesine. Graafisen ilmeen ja palkintoveistoksen suunnitteli Yleisradion graafikko Mikko Lehtola kevään 2013 KOURA-juhliin.