Tarinallisuus 2012

Marika Kecskeméti: Miten hyvä tarina syntyy

 

Tänään (10.4.2013) alkaa Vallan linnakkeen kolmas ja viimeinen kausi. Tanskalainen draamasarja kertoo Maltillisten uudesta puheenjohtajasta Birgitte Nyborgista, maan ensimmäisestä naispääministeristä. Vallan linnakkeen käsikirjoittaja Adam Price sanoo, että jokaisella tarinalla täytyy olla premissi, eräänlainen perusoletus. Vallan linnakkeen premissi on: “Voitko pysyä vallassa ja silti olla rehellinen itsellesi?”. Tähän kysymykseen sarja hakee vastausta. Brigitteä testataan, riepotellaan, vedätetään ja koetellaan.

Adam Price oli KOURA-seminaarin 2012 pääpuhuja. Seminaarin teemana oli tarinallisuus, ja päivässä oli myös kolme kotimaista esiintyjää.

Kuvataiteilija Katja Tukiainen on papin tytär Kuusankoskelta.
”Mä oon tosi huono keksimään, joten onneksi mulla on ollut värikäs elämä”, sanoi Tukiainen, ja kreditoi parhaimmat tarinansa Elna-mummille. Taiteilijan ensimmäinen julkinen teos oli tunneliin tehty graffiti. Se oli Mikki Hiiri, jolla oli irokeesi.

Musiikkituottaja ja alan pitkäaikainen vaikuttaja Asko Kallonen kysyi, mitä yhteistä on nollalla, nuorisolla ja hölkkäämisellä. Se, että kaikki nämä olivat olemassa jo ennen kuin niille annettiin nimi. Tähteys on kiteytys, voittosuunnitelma.
”Stooreja ei voi keksiä, ne voi vaan löytää ja niitä tulee korostaa.”

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoi, että ihmisen muistiin liittyy paradoksi: tunnemme sen paljon huonommin kuin koneen muistin. Tietokoneen käyttäminen muokkaa käsitystämme muistista. Sähköisiä tiedostoja pystymme hallitsemaan, sillä jokaiselle asialle on paikka eivätkä muistettavat asiat vaikuta toisiinsa. Ihmisaivoissa kaikki on toisin.
”Ihmisen muisti on tarinallinen, se on lorullinen, se on melodiallinen. Muistissamme kaikki liittyy kaikkeen. Aivoissa kaikki opittu on yhtä ja samaa mössöä. Aivojen kovalevy ei täyty, koska sitä ei ole.”

KOURA-seminaari järjestettiin lokakuisena torstaina Ison Pajan auditoriossa. Tila oli täynnä Ylen ja MTV3:n väkeä koko iltapäivän ajan. Paikalla oli tekijöitä mm. uutisista, ajankohtais-, asia-, tiede- ja dokumenttitoimituksista. Toimittajia, tuottajia, ohjaajia, graafikoita, kuvaajia ja lavastajia. Tarinankerronta koskettaa jokaista, se yhdistää meidät. Olemme kaikki tarinankerrontabisneksessä.

Seminaarin tallenteet antavat neljä vastausta sille, miten hyvä tarina syntyy. Käsikirjoittajan, kuvataiteilijan, tähdentekijän ja aivotutkijan vastaukset löytyvät tallenteina tekijänoikeudellisista syistä vain Ylen ja MTV3:n intranetissä.

Seuraava KOURA-seminaari on puolen vuoden päästä.

Marika Kecskeméti, KOURA-seminaarin tuottaja