2018

KOURA palkitsi vuoden 2018 parhaita ohjelmia

Koulutusrahasto KOURA jakoi KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2018 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion, MTV:n ja Mediahub Helsinki Oy:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

  • Dokumentit ja journalistiset sisällöt -sarjan pääpalkinnon sai Yle Radio 1:n dokumentti Olga – pakolainen 1918.

  • Draamat ja Fiktiot -sarjan pääpalkinnon sai Yle Radio Suomen musiikillinen draamasarja Itkisitkö onnesta – tarina Gösta Sundqvistista.

  • Kulttuurisisällöt-sarjan pääpalkinnon sai Yle Klassisen verkkokokonaisuus Musiikin kevät 1918 – kohtaloita sisällissodan Suomessa.

  • Lapsille ja nuorille suunnattujen sisältöjen sarjan pääpalkinnon sai Nuorisomedian YleX Music – Youtube.          

  • Uutis-, urheilu- ja ajankohtaissisältöjen sarjan pääpalkinnon sai Yle Urheilun MM-futis 24h.

  • Viikoittaiset ja sarjamuotoiset asiaohjelmat -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1:n dokumenttisarja Tehtaan sankarit.  

 

Kategoriapalkintojen lisäksi KOURA jakoi kaksi erikoispalkintoa. Palkinnot saivat Ylen toimittaja Sara Rigatellin juttukokonaisuus seksuaalisesta ahdistelusta ja MTV Urheilun toimittaja Timo Innasen juttusarja suomalaisessa naisurheilussa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä.

Vuoden sivistysteko -palkinnon valitsi ja jakoi KOURAn ulkopuolelta Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars. Palkinnon sai Yle Radio 1:n ohjelma Horisontti.

Tunnustukset jaettiin Helsingissä Valkoisessa salissa 21.3.2019.

KOURA-palkinnot ovat Suomen suurimmat tv-, radio- ja verkkosisällöille jaettavat rahapalkinnot. Palkintoina jaettiin yhteensä 167 500 euroa, palkittuja ohjelmantekijöitä oli yhteensä 121. Ehdokkaina oli 210 sisältötuotetta.

 

Lisätietoja:   

KOURAn palkintolautakunnan puheenjohtaja Raimo Lång, p. 040 830 7990, raimo.lang@yle.fi

Yli 30 vuotta ohjelmantekijöiden koulutusta, stipendejä ja palkintoja jakaneen rahaston historiaan ja toimintaan voit tutustua täällä: www.koulutusrahastokoura.fi

________________________________________________

Vuonna 1985 perustettu KOURA on Yleisradion ja MTV3:n sekä Suomen Journalistiliiton, Suomen Lavastajain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton muodostama koulutusrahasto, jonka varat tulevat Yleisradion ja MTV:n vakinaiselle henkilöstölle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista. Näitä Kopiostolta tulevia varoja KOURA käyttää myöntämällä stipendejä, projektirahoja ja vuosittaiset KOURA-palkinnot.

 

KOURA-PALKINNOT 2018        

DOKUMENTIT JA JOURNALISTISET SISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINTO

 

Olga – pakolainen 1918

10 000 euroa     

Kanava: Yle Radio 1, Yle Areena

Tuotanto: Yle Asia, Dokumentit

Palkitaan: Veera Ikonen, Kai Rantala, Eva Polttila, Kaija Pakarinen, Ville Tiihonen

Dokumentti kertoo ainutlaatuisen dramaattisen tarinan, josta muodostuu historiadokumentin, jännityskertomuksen, äänikollaasin, rakkaustarinan ja jopa radiorunon kollaasi.

Käsikirjoitus annostelee oivallisesti tunnetta ja faktaa, henkilökohtaista ja yleistä. Äänikerronta vie kuuntelijan paikan päälle ja toisaalta henkilöiden pään sisälle. Olgan tarina on vaikuttava silminnäkijäkuvaus Venäjän vallankumouksesta ja tarjoaa henkilökohtaisen näkökulman sekä sadan vuoden taakse, että tämän päivän keskusteluun pakolaisuudesta.

 

DOKUMENTIT JA JOURNALISTISET SISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Arvet minussa           

6000 euroa

Kanava: Yle TV1, Yle Areena, yle.fi

Tuotanto: Yle Asia, Dokumentit

Palkitaan: Marja Kurikka, Marita Hällfors, Asta Pystynen, Tomi Paijo, Tomi Dahlman, Laura Kuivalainen

Tämä herkkä ja koskettava dokumenttielokuva onnistuu vaikeasta aiheesta huolimatta olemaan päähenkilöitään kunnioittava ja kuunteleva. Katsoja päästetään hyvin lähelle päähenkilöiden rankkoja kokemuksia ja herätetään sitä kautta ymmärtämään että vastuu lasten turvallisuudesta on yhteinen. Dokumentti antaa kasvot hyvin vaietuille kokemuksille jotka kuitenkin ovat yllättävän yleisiä, sortumatta tirkistelyyn tai kauhisteluun. Ohjelma on erinomainen lajityyppinsä edustaja ja onnistuu myös luomaan tuoretta kuvakerrontaa.  Dokumentti oli keväällä 2018 myös erittäin ajankohtainen metoo-kampanjan nostaessa samaan aikaan seksuaalisen hyväksikäytön keskustelunaiheeksi ympäri maailman.

 

Elävät puut

7000 euroa

Kavana: Yle TV1

Tuotanto: Yle Asia, Luonto ja ympäristö

Palkitaan: Markku Sipi, Minttu Heimovirta, Jari Salonen, Antti Kervinen, Petteri Kauhanen,  Timo Hintikka, Tiina Klemettilä

Uusi ja hauska tapa kertoa meille niin tuttujen puiden tarinaa. Jokaiselle suomalaiselle puulajille luodaan oma peronallinen tapa kasvaa ja vaikuttaa metsissämme. Ohjelma saa katsojan tarkastelemaan tuttuja maisemia uudesta näkökulmasta.  

Sopii niin biologian tunnille kuin kertaukseksi koulunsa jo käyneille. Innostaa katsojan retkille puistoihin ja metsiin tapaamaan vanhoja tuttuja, puita jotka ovat saaneet uuden merkityksen metsien kiertokulussa.  

Juontajat ovat uusia ja raikkaita, heidän esiintymisensä on luontevaa ja tarinansa uskottavia.

Upeat luontokuvat tekevät ohjelmasta visuaalisesti tasapainoisen, jota huolella toteutetut jälkityöt tukevat.

 

Trumpin Amerikka – jakautunut kansa

6000 euroa

Kanava: MTV3 ja mtv.fi

Tuotanto: KOKOmedia Oy / MTV

Palkitaan: Mari Karppinen, Nina Rahkola, Ville Malja, Jaakko Slotte, Juha Kärkkäinen, Iikka Kinnunen

Yksi journalismin tehtävistä on auttaa ihmisiä ymmärtämään asioita, joita on vaikea ymmärtää. Piirtää kokonaista kuvaa maailmasta, joka ihmisten silmissä muuttuu yhä sirpaleisemmaksi. Dokumentti tuo katsojan eteen henkilöitä, joiden kaltaisia suomalainen saa kuulla äärimmäisen harvoin. Tekijät ovat taidokkaasti onnistuneet luomaan tunnelman, jossa haastateltavat suostuvat puhumaan ajatuksistaan. Kuvaus, leikkaus ja äänisuunnittelu luovat katsojalle kokemuksen, jonka vertaista suomalaisessa journalismissa löytää harvoin.   

 

DRAAMAT JA FIKTIOT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Itkisitkö onnesta – tarina Gösta Sundqvistista  

16 000 euroa

Kanava: Yle Radio Suomi, Yle Areena

Tuotanto: Yle Draama

Palkitaan: Peter Lindholm, Hanna-Helena Kinnunen, Joonatan Kotila, Antti Tuomas Heikkinen, Elsa Saisio, Robert Enckell, Leo Honkonen, Pekka Ruohoranta

“Ei väliä onko juttu totta, kunhan se on hyvä tarina”

Tämä tarina on elämänkerta, joka tekee tutuksi julkisuutta välttelevän työnarkomaanin ja perfektionistin. Se kertoo matkasta kapinallisesta nuoresta rakastettujen laulujen ja radio-ohjelmien tekijäksi.

Musiikillinen draama on tarkka kuva päähenkilöstään ja letkeä kertomisen tapa yhdistettynä osin uudelleen äänitettyyn ja osin alkuperäiseen musiikkiin hurmaa kuulijan.

Päähenkilön tunnetut kappaleet, tragikoomiset, usein kipeätkin antisankaritarinat iskivät syvälle suomalaiseen tajuntaan ja kuljettavat nyt meitä tunnelmasta toiseen, äänitysstudiosta jalkapallokentälle.

Sarja löysi yleisönsä Areenassa ennenkuulemattomalla tavalla. Miljoonan kuuntelukerran raja meni rikki Areenassa ja vain kahden kuukauden julkaisuikkunalla.

 

DRAAMAT JA FIKTIOT -SARJAN KUNNIAMAININNAT    

Nälänhätä       

3000 euroa

Kanava: Yle Radio 1

Tuotanto: Yle Draama

Palkitaan: Marie Kajava, Henri Tuulasjärvi, Erja Manto

Draama avaa näkökulmia nälkään kärsimyksen muotona. Sen kaikki dialogimateriaali on dokumentaarista. Keskiössä on ikoninen valokuva, jota katsovat esimerkiksi Etelä-Sudanin pakolainen, lintubiologi, valokuvaaja, meteorologi, pieni lapsi ja ex-anorektikko. He luovat valokuvaan yhdessä näkökulmia, jotka laajenevat pienestä hiekansirusta kohti auttamisen problematiikkaa ja ilmastonmuutosta. Työ tuo uutta kerrontaotetta audiodraamaan.

 

KULTTUURISISÄLLÖT-SARJAN  KOURA-PALKINTO

Musiikin kevät 1918 – kohtaloita sisällissodan Suomessa, verkkokokonaisuus  

8 000 euroa

Kanava: yle.fi/klassinen, Yle Areena

Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde

Palkitaan: Laila Kangas, Sandra Saulo, Laura Rahinantti, Tiina-Maija Lehtonen

Yle.fi:n Musiikin kevät 1918 tarjoaa artikkeleineen ja videoineen ainutlaatuisen tulokulman Suomen historian traagiseen vuoteen. Se myös yllättää osoittamalla, kuinka sankoin joukoin Suomen kulttuurielämän suuret hahmot olivat tapahtumien keskipisteessä vuonna 1918. Kiinnostavien tarinoiden määrä tässä tuotannossa on valtava. Musiikin ja historian harrastajille riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa muistovuoden päättymisen jälkeenkin.

 

KULTTUURISISÄLLÖT-SARJAN KUNNIAMAININNAT

Egenland-kokonaisuus + osallistavuus

12 500 euroa

Kanava:  Yle Teema & Fem, yle.fi, svenska.yle.fi, Yle Areena, Yle Arenan

Tuotanto:  Svenska Yle/ Kultur, Drama och Dokumentärer

Palkitaan: Niklas Aldén, Hannamari Hoikkala, Kaisa Kumpula, Eva Pursiainen, Rasmus Tåg, Tage Rönnqvist, Richard Björklund, Olli Aittoniemi, Maria Seppälä, Jouko Salokorpi, Tuula Viitaniemi, Patricia Wiklund, John Stark

Egenland är engagerande och involverande kulturjournalistik på de två nationalspråken. Molempia kieliä käyttämällä Egenland näyttää meille, että kaksikielisyys maassamme on todellinen rikkaus. Visuellt så är Egenland i en klass för sig med ett fräscht och ledigt grepp. Kotimaamme vähemmän tunnetut  kulttuurin kehdot ja tapahtumat pääsevät kaikkien nähtäville korkeatasoisesti ja monipuolisesti esiteltyinä. De två strålande programledare som flexibelt växlar mellan svenska och finska gör tonen och stämningen i programmet inbjudande och avslappnad.

 

Huutoja kiven sisästä -radiosarja

2 000 euroa

Kanava: Yle Radio 1, Yle Areena

Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde

Palkitaan: Mari Lukkari, Tiina Luoma

Vankila on paikka, joka kiehtoo ihmisiä - varsinkin ihmisiä, jotka eivät siellä istu. Nyt palkittava ohjelmasarja muistuttaa kuulijalle avartavalla ja liikuttavallakin tavalla, miten taide on aina liittynyt vankilaelämään. Taiteentekijöitä tuomitaan yhä vankeuteen, vangeista on aina tehty suuria tarinoita ja vangit itse tekevät taidetta, selviytyäkseen. Ohjelmasarja tarjoaa - huolellisen äänisuunnittelun tukemana – monipuolisen kulttuuriantropologisen matkan luovuuden historiaan kiven sisässä; Pohjanmaan häjyistä nykypäivään.

 

RäpID-sarja

3 000 euroa

Kanava: Yle Teema & Fem, Yle Areena, yle.fi    

Tuotanto: Yle Lapset ja nuoret

Palkitaan:  Mico Pellikka, Ami Njie, Elsa Tolonen

Populaarimusiikin ala-genreistä voi puhua myös suurelle yleisölle tavalla, joka on ymmärrettävää, kiinnostavaa ja kiehtovaa. Tämä ohjelma on yhtä lailla viihdyttävä ja hauska, samalla kun se kertoo, miten vakavasta ja taitoa vaativasta lajista on kyse. Ohjelma paljastaa vilpittömällä tavalla rap-musiikin tekijöiden suuren intohimon ja rakkauden omaan taiteeseensa.

 

Venuksen koulu -sarja

2 000 euroa

Kanava: Yle Radio 1, Yle Areena    

Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde

Palkitaan:  Kaisa Pulakka, Pietari Kylmälä

Ohjelma käsittelee kepeän humoristisesti yhtä oleellisimmista  kulttuurihistorian ja ihmisyyden osa-alueista ja onnistuu levittämään kulttuurihistorian koskettamaan lähes jokaista ihmistä henkilökohtaisesti.

Tekijöiden huolellinen pohjatyö ja aiheeseen sopiva rento juonto-ote koukuttivat kuuntelemaan jokaisen osan huolella.

 

LAPSILLE JA NUORILLE SUUNNATUT SISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINTO

YleX Music – Youtube      

10 000 euroa

Kanava: YleX youtube

Tuotanto: Yle Nuorisomediat

Palkitaan: Ida Karimaa, Anne Lainto, Katri Norrlin, Nelli Kenttä, Juuli Aschan

Palkittava sisältö on käyttäjiensä näköinen ja heitä arvostava. Se uudistaa kerrontaa, rikkoo stereotyyppisiä käsityksiä genrestään ja tarjoaa tietoa ja asiantuntemusta aiheissa, joissa yleisöt helposti jäävät löysän puheen tai fanituksen varaan. Ulkoasu ja sisältö toimivat mainiosti yhteen, ja selkeän tyylikäs ilme auttaa käyttäjää tunnistamaan sisällön verkon kuvamyrskystä. Onnistuneesta työstä kertoo se, että sisältö on lyhyessä ajassa kerännyt merkittävän yleisön vaikeassa kohderyhmässä.

 

LAPSILLE JA NUORILLE SUUNNATUT SISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

BUU-klubben Superhjälparna

6000 euroa

Kanava: Yle Teema & Fem, Yle Arenan

Tuotanto: Svenska Yle/ Barn

Palkitaan: Jonathan Granbacka, Minna Mäkelä, Gert Sabel, Ann-Catrin Virkama, Peter Österman, Jan-Ulrik Lindberg

Kun esikoulu- ja alakouluikäiset innostuvat lastenohjelman avulla iloisina auttamistyöhön, tekijät ovat onnistuneet. Päiväkodin superapulaiset esittivät vanhuksille sirkustemppuja tai haravoivat pihaa. Lapset lähettivät omia videoitaan ja valokuviaan kodin superapulaisina. Lapset myös kertoivat aidosti tunteistaan. Ohjelmasarja opasti lapsia huumorilla ja lämmöllä hyviin tekoihin ja hyvän mielen jakamiseen. Niistä syntyy yhteinen ilo.

 

Kysyttiinkö tää jo?  

1000 euroa

Kanava: Kioskin Areena, Kioski Journal – youtube

Tuotanto: Yle Nuorisomediat

Palkitaan: Matti Riitakorpi

Viikottainen ohjelma YouTubessa, jossa toimittaja yrittää selvittää jutun jostain pinnalla olevasta aiheesta niin läpinäkyvästi kuin osaa.

Tässä osassa videot avaavat journalismin metodeja nuorille katsojille. Toimittaja osaa selittää monimutkaiset asiat yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi.

Ohjelman toimittaa, ohjaa, kuvaa ja leikkaa yksi ja sama henkilö, joka myös vakuuttaa esiintymisellään katsojat.

 

Nallen talvi  

11 000 euroa     

Kanava: Yle TV2, Yle Areena

Tuotanto: Yle Lapset ja nuoret

Palkitaan:  Johanna Smith, Karoliina Vanne, Martti Manninen, Elisa Heleä, Kari Manninen, Speedy Saarinen, Riku Honkanen, Lea Sipilä, Markku Lyytinen, Pauli Huhtaniemi, Saila Lintula

Tekijät ovat luoneet kokonaisvaltainen ja mieleenpainuvan elämyksen kaikkein pienimmille katselijoille: Kiehtova talvinen maailma näyttäytyy idyllisimmillään, runsaslumisena ja puhtaan valkeana.

15-osaisessa sarjassa kaverukset odottavat joulua, riemuitsevat lumesta, jäästä ja talviliikunnan iloista.  Sarjan teksti on kirjoitettu lorumittaan pienten katsojien kielellisen kehityksen ja sen tukemisen huomioon ottaen.

Ilmeikkäiden näyttelijöiden esittämät sankarit saavat seurakseen myös sujuvasti seuraan solahtavan motion capture- tekniikkaa hyödyntävän animoidun 3D-hahmon.

Tärkeä osa sarjan kokonaisuutta on musiikki.  Sarjassa kuultavat 15 kappaletta ovat uutta sävellettyä ja sanoitettua lastenmusiikkia. Jokaiseen jaksoon sisältyy oma teemalaulunsa, ja niiden tarttuvat melodiat jäävät mieleen soimaan jo ensikuulemalta.

 

UUTIS-, URHEILU- JA AJANKOHTAISSISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINTO

MM-futis 24h

14 000 euroa

Kanava: Yle Puhe

Tuotanto: Yle Urheilu

Palkitaan: Janne Nieminen, Sami Laine, Matti Härkönen, Riku Salminen, Erkka V Lehtola, Petri Pasanen, Antti Ennekari

Jalkapallo on pelien kuningas, ja jalkapallon MM-kilpailut maailman seuratuin urheilutapahtuma. Suomi ei kisoihin ole koskaan selvinnyt, mutta se ei ole mikään syy olla tekemättä laadukasta ja kiinnostavaa jalkapallo-ohjelmaa suomalaiseen eetteriin. Yle Puheen MM-futisennakko oli kulttuuriteko, ja osoitus siitä, että hyvillä asiantuntijoilla, kiinnostavilla vierailla ja monipuolisilla näkökulmilla ladattua ohjelmaa voidaan tehdä 24 tuntia putkeen – ilman, että kuuntelija herpaantuu missään vaiheessa.

 

UUTIS-, URHEILU- JA AJANKOHTAISSISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Liian rankka rap

6000 euroa

Kanava: yle.fi/uutiset

Tuotanto: Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Palkitaan: Jenny Matikainen, Zhang Qunyi, Stina Tuominen, Eemeli Martti, Maria Tolsa, Teemu Varonen

Kuinka kertoa yhteiskunnallisista asioista ja vallasta yleisöille, jotka eivät ole perehtyneet syvällisesti maailmanpolitiikkaan ja joita perinteiset uutiset eivät kiinnosta? Miten vangita sellaisten huomio, jotka eivät välttämättä jaksa keskittyä pitkään? Poikkeuksellinen tarina kertoo yhteiskunnasta, kulttuurista ja vallasta tavalla, jota Suomessa ei ole aiemmin kokeiltu. Se tulee käyttäjän taskuun, puhuu kuvilla ja kielellä, johon kohdeyleisö voi samaistua ja onnistuu lyhyessä ajassa tekemään kaukaiselta vaikuttavan aiheen ymmärrettäväksi.  

 

Pasi Peiposen tutkiva juttukokonaisuus Suomen turvallisuuden kannalta kriittisten kohteiden turvallisuusriskeistä   

1000 euroa

Kanava: yle.fi/uutiset, Yle TV1

Tuotanto: Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Palkitaan: Pasi Peiponen

Projekti testasi Suomen turvallisuuden kannalta kriittisten kohteiden turvallisuutta yllätyskokeella. Tekijä otti työmiehen roolin ja käveli sisään mm. isolle rakennustyömaalle, voimalaitokseen, Suomen pankkiin ja Yleisradioon. Projekti ei päättynyt paljastusjutun tekoon vaan tekijä näytti videot turvallisuusvastaaville ja pureutui tarkemmin niiden haasteisiin. Poikkeuksellinen journalistinen ote vie katsojan ja käyttäjän turvallisuusvirheiden tunnistamisesta turvallisuuden rakentamisen kysymyksiin. Vakavaa aihetta käsiteltiin kuitenkin myös pilke silmäkulmassa. Juttukokonaisuus herätti laajaa julkista keskustelua, sitä siteerattiin laajasti ja se johti kehitystyöhän lukuisissa organisaatioissa.
 

VIIKOITTAISET JA SARJAMUOTOISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Tehtaan sankarit  

18 000 euroa

Kanava: Yle TV1, Yle Areena

Tuotanto: Yle Asia

Palkitaan: Tommi Ketonen, Laura Satimus, Piia Ketopaikka, Pertti Neuvonen, Timo Boeck, Aki Lahtinen, kuvaaja Aleksi Nuotio, Jukka Lihavainen, Pekka Heikura  

Tehtaan sankarit on elämänmakuinen, kaunistelematon kuva suomalaisen työläisen todellisuudesta 2000-luvulla. Vaikka sarjassa seurataan monia henkilöitä ja ollaan monilla kuvauspaikoilla, tekijät ovat onnistuneet säilyttämään helposti seurattavan ja koukuttavan rytmin. Sarjan tekijät ovat saaneet päähenkilöt avaamaan rohkeasti elämänsä katsojille kaikkine iloineen ja murheineen. Vaikka sarjassa nähdään isojakin elämän suunnan muutoksia, se ei kuitenkaan sorru turhaan dramaattisuuteen vaan kohtaa arjen päähenkilöidensä kanssa samalla tasolla. Tämä antaa katsojalle vapauden liikuttua ja kiinnittyä dokumentin henkilöihin sekä tuo ymmärrystä siihen kuinka syvälle elämän kerroksiin työttömyys ja työn saanti vaikuttaa.

 

VIIKOITTAISET JA SARJAMUOTOISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Havaintoja ihmisestä – psykopaatti on manipuloinnin maailmanmestari  

3000 euroa

Kanava: Yle Radio 1, yle.fi

Tuotanto: Yle Radio 1, kanavatoimitus

Palkitaan: Satu Kivelä,  Laura Koso, Mikko Lohenoja

Ohjelmasarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla. Tuloksena on elävä, innostunut ja empaattinen sarja ihmisyyden eri kysymyksiin.

Mitä muotoja manipulointi voi saada? Miksi psykopaatit ovat taitavia manipuloimaan? Miten manipuloinnilta voi suojautua?

Manipulointi on toiseen ihmiseen vaikuttamista viestinnän keinoin. Manipuloimalla on tarkoitus saada ihminen toimimaan vastoin omaa etuaan, kertoo dosentti, lääketieteen tohtori ja psykiatri Hannu Lauerma.

Ohjelma on taitavasti rakennettu kokonaisuus jossa yhdistyy asiantuntijahaastattelut, ihmisten tarinat sekä hyvin luotu äänimaisema musiikkeineen.

 

Ilmastouutiset

1000 euroa   

Kanava: Yle Areena, youtube, FB

Tuotanto: Yle Nuorisomediat

Palkitaan: Timo Korpi    

Tämä ohjelma keräilee ajankohtaisohjelman, tutkivan journalismin sekä intiimin omaelämänkerrallisen kuvauksen samaan säkkiin ja ravistelee niistä vastustamattoman paketin, joka vaatii seuraamaan päähenkilön etenemistä missionsa parissa. Railakas toteutus herättää myös katsojan tutkimaan omaa suhdettaan ilmastonmuutokseen.

 

Kosmos – maailmankaikkeus viidessä minuutissa

5000 euroa   

Kanava: Yle Areena

Tuotanto: Yle Asia

Palkitaan: Jussi Nygren, Tiia Nurmilaakso, Jussi Meling , Teemu Kokkonen, Tiina Torikka

Samaan aikaan, kun Suomi polkee arkipäivän sote-suossa, ihmisiä kiinnostavat - onneksi - ihan muutkin asiat. Tämän todistaa nyt palkittavan ohjelmasarjan valtaisa suosio Yle Areenassa ja sosiaalisessa mediassa. Kansalaiset lähettivät kysymyksiä tähtitieteestä -  ja vaikeista asioista saatiin hämmästyttävän ymmärrettäviä. Mustia aukkoja mitattiin oluttuopilla ja universumi tapetoitiin tehtaan seinään. Meitä ei seinältä edes erottanut. Tämä ohjelma viimeistäänkin todistaa, että avaruudesta löytyy älyllistä elämää.

 

KOURAN ERIKOISPALKINNOT

Sara Rigatellin juttukokonaisuus seksuaalisesta ahdistelusta

3000 euroa

Kanava: Yle TV1, yle.fi/uutiset

Tuotanto: Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Palkitaan: Sara Rigatelli

Journalistinen työ rantautti Suomeen laajan kansainvälisen keskustelun seksuaalisesta häirinnästä. Laaja taustoittavaan haastattelutyöhön perustuen tekijä nosti perustellusti julkisuuteen konkreettisia esimerkkejä mediateollisuudesta, jotka olivat ajankohtaisgenren tapauksia syksyllä 2018. Tekijä jatkoi aihepiirin syventävää käsittelyä laajalla juttu- ja lähetyskokonaisuudella toisesta konkreettisesta häirintäesimerkistä. Rohkea ja perusteellisesti tehty journalistinen työ muutti Suomen asenneilmastoa ja herätti laajaa keskustelua useamman kuukauden ajan.

 

Toimittaja Timo Innasen juttusarja suomalaisessa naisurheilussa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä    

3000 euroa

Kanava: MTV3 Tulosruutu, mtvuutiset.fi

Tuotanto: MTV Urheilu

Palkitaan: Timo Innanen

Naisten toisiin naisiin kohdistama seksuaalinen häirintä joukkueurheilussa on ollut julkisuudessa vaiettu aihe. MTV Urheilun toimittajan Timo Innasen juttusarja toi ongelman julkisuuteen ja sai Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin aloittamaan oman selvityksensä aiheesta. Innasen keräämään aineistoon pohjaavan selvityksen mukaan useampi kuin joka kymmenes jääkiekkoilun ja jalkapalloilun maajoukkuepelaaja on kokenut pelaajaurallaan häirintää.

 

VUODEN SIVISTYSTEKO

10 000 euroa

Palkinnon saajan on valinnut Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars.

Horisontti

Kanava: Yle Radio 1

Tuotanto: Kirkon tiedotuskeskus ja Yle

Palkitaan: Kimmo Saares, Anna Patronen, Ilona Turtola, Samuli Suonpää, Anna Simojoki

Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelma tutkii avarakatseisesti ja asiantuntevasti niitä sivilisaatiomme alkulähteiltä kumpuavia syviä pohjavirtauksia, jotka yhä vaikuttavat elämäämme. Toimittajat Anna Patronen, Ilona Turtola ja Samuli Suonpää lähestyvät aiheitaan journalistisesti ja kiihkottomasti, teräviä kysymyksiä esittäen ja erilaisia näkökulmia monen alan asiantuntijoista puristaen, oli kyseessä sitten oman kirkollisen ja uskonnollisen kulttuuriperintömme tarkastelu, uskomushoidot, muslimien arki Suomessa, monikulttuurisuuden vaikutus perinteisiimme tai sosiaaliturvajärjestelmän eettisyys. Siksi se on vuoden 2018 sivistysteko.